Fisioteràpia del sol pelvià

15/04/2020

Des del departament de FisioSalut de l'RCTB-1899 ens expliquen la importància d'aquesta musculatura

Afortunadament, cada vegada sentim a parlar més de la musculatura del sòl pelvià. Però, realment sabries ubicar-la al teu cos?

El sòl pelvià és un conjunt de musculatura, lligaments i fàscia que tanca la pelvis per la part de sota des del pubis fins al còccix com si es tractés dun terra. De la mateixa manera que realitzem rutines per treballar la musculatura de les cames i els braços, no hem doblidar que el sòl pelvià és un conjunt de músculs com qualsevol altre. Per tant, si aquesta musculatura es troba debilitada o satrofia pot provocar dolors i diferents patologies. Tot i que la majoria dels cops se lassocia només amb la continència urinària, aquesta musculatura és imprescindible per a moltes funcions corporals:

  • Suport visceral: sobre aquesta musculatura descansen els òrgans de la cavitat abdominal com per exemple la bufeta, els òrgans reproductius i el recte.
  • Continència: és imprescindible un bon to muscular per assegurar la continència urinària i fecal.
  • Reproductora: formarà part del canal del part en el moment del naixement.
  • Respiratòria: treballa en sinergia amb el diafragma toràcic i orofaríngic en els moviments dinspiració i espiració durant la respiració.
  • Sexuals: Participa en la resposta sexual.
  • Estabilitat: la musculatura del sòl pelvià treballa en sinergia amb els músculs abdominals i espinals profunds donant estabilitat a la pelvis i a la columna vertebral.

Quan el to daquesta musculatura es debilita poden aparèixer patologies molt habituals com per exemple la incontinència urinària durant un esforç, dolors durant la regla, disfuncions sexuals i dolors lumbars. Hem de tenir en compte que per molt que aquestes patologies ens resultin familiars i formin part del dia a dia de molta gent no són normals, ni de cap gènere, ni de ledat. Encara que siguin molt habituals no és normals patir-les. Tendim a confondre el que és habitual amb la normalitat.

 

Sol

 

La fisioteràpia és una ciència que està en plena expansió i que treballa per trencar aquest paradigma de normalitat establerta. El fisioterapeuta es lencarregat de fer el tractament mitjançant tècniques de teràpia manual i la pauta dexercicis en funció de com necessitis potenciar el sòl pelvià. Si algú del teu voltant o fins i tot tu mateix/a sents que tens alguna daquestes disfuncions, no dubtis en acudir al servei de FisioSalut del club i demanar consells.