Els jugadors Next Gen de l’RCTB-1899 passen el reconeixement mèdic a la Clínica Tennis Teknon

15/11/2023

A la Clínica Tennis Teknon creuen en la prevenció com la manera de minimitzar el risc de lesió durant la pràctica esportiva i per aconseguir-ho, el reconeixement mèdic és fonamental per a saber si un esportista és apte o no per a fer esport

Els jugadors del grup Next Gen de l’RCTB-1899, els que estan a l’últim pas per convertir-se en tennistes professionals, han passat el reconeixement mèdic anual a la Clínica Tennis Teknon amb la que el club té un acord. Aquest reconeixement es fa abans d’iniciar una nova temporada i serveix de punt de partida per als preparadors físics.

El reconeixement mèdic consisteix en diverses proves que es fan a la consulta.

En primer lloc, es pregunta al pacient les seves dades personals i els antecedents mèdics. Si el pacient juga a tenis, es important separar entre el temps que dedica a l’entrenament i el temps que dedica a la preparació física, que ha d’incloure cardio, peses i estiraments.

Tot seguit, fan l’exploració de l’aparell locomotor que és fonamental per a saber la situació articular i muscular de l’esportista. Amb aquesta informació, es poden anticipar a possibles lesions mitjançant un programa de prevenció.

En aquesta prova comproven la mobilitat a nivell cervical, lumbar, en rotació, fa l’exploració de la columna, del colze (que és una articulació sotmesa a molt d’estrès al tennis), la mobilitat del canell, el maluc, l’abductor, els genolls i els turmells.

Una vegada realitzada l’exploració inicial, passen a l’exploració de l’aparell cardiovascular que consisteix a realitzar un electrocardiograma en repòs que proporciona informació sobre l’adaptació a l’exercici i com està el cor abans de començar l’activitat. La probabilitat que fent l’electrocardiograma hi hagi alguna cosa anormal és excepcional, però és necessària aquesta exploració perquè cal estudiar l’adaptació del cor a l’esforç.

Amb aquestes dades, el metge valorarà segons l’edat i la condició de l’esportista, la necessitat de realitzar una prova d’esforç que ens doni informació del cor durant l’exercici. Aquesta prova consisteix en posar la cinta a una velocitat constant i anar incrementant-la, analitzant la resposta cardíaca del pacient. En aquesta prova, es registren diferents variables de l’estat de forma i d’adaptació a l’exercici. La prova pot anar acompanyada d’una ecocardio per assegurar-se del correcte funcionament del cor.

L’exploració Cine Antropomètrica, serveix per a valorar la composició corporal. L’estat de musculació i el greix, per al que es prenen vàries mesures que consisteixen en perímetres i plecs cutanis.

Després de la valoració de l’aparell locomotor, també es pot recomanar un estudi biomecànic de la marxa, que consisteix a analitzar el gest d’una persona. En aquest cas, del tennista, comparant-lo amb el moviment mecànic ideal per a optimitzar el rendiment i evitar les lesions. Consta de tres fases; la presa de dades que es el moviment articular, el tipus de musculatura,  la segona és la d’analitzar la postura de la petjada i l’última és veure’l en moviment. Conèixer la tècnica de l’esport i utilitzar un suport o calçat adequat és bàsic.

Amb el reconeixement mèdic, podem saber si som o no aptes per a la pràctica esportiva i establir pautes per a la prevenció. En el tennis, s’ha de cuidar molt la musculatura i el colze, fer prevenció de la columna i del maluc i realitzar, preferentment, un estudi de la marxa. A la Clínica Tennis Teknon fan aquestes proves a qualsevol esportista que ho sol·liciti i es pot reservar cita trucant al 93 290 62 27 o entrant a la seva pàgina web (https://www.teknon.es/ca/clinica-tennis-teknon)