Dijous 10 de novembre, Lorenzo Marini, cofundador de Verificat, la primera plataforma de fact-cheking de Catalunya, va obsequiar als socis i sòcies de l’RCTB-1899 amb una interessant conferència sota el títol “Molt més que fake news: reconstruir la confiança en la informació”
Marini, llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat de Bolonya i Màster en polítiques al University College of London i de Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, va fer una anàlisi en veu alta del panorama del mitjans de comunicació a nivell global així com l’objectiu i tasca de Verificat que és una plataforma de fact-cheking i educació per al consum i la producció responsable de la informació.
La credibilitat dels mitjans de comunicació, així com la desinformació i les falses informacions que corren per la xarxa i a les quals té accés tothom, van ser el centre d’atenció d’una conferència en la que van assistir-hi una cinquantena de socis i sòcies i on també es va constatar la falta de legislació respecte a una qüestió on s’hi amaguen molts interessos i on sempre hi ha l’empara, protecció i escut de la llibertat d’expressió. En aquest sentit, Marini, va denunciar la mala praxis no només de la premsa o periodistes sinó de polítics, influencers o persones anònimes que a través de qualsevol canal d’informació que tenen al seu abast fomenten informacions falses que es viralitzen i tenen un impacte sobre la societat. Tot impulsat per temes econòmics (visualitzacions en xarxes) o polítics (marcar tendència i opinió). I és que si en el 1995 hi havia només 16 milions d’usuaris a internet, al 2022 n’hi ha més de 5.160 milions. Una eina, per tant, que és a l'abast de tothom i pot arribar a manipular a gairebé tot el món.
Marini va il·lustrar-nos amb molts exemples i va confessar que ell i el seu equip treballen per una regulació a nivell europea que controli la desinformació i hi posi fre. Així com també, va manifestar que treballen per tal que algun dia, a les escoles s’imparteixi una matèria que ajudi a educar als joves a saber informar-se i filtrar la informació i desinformació.