Des del departament de FisioSalut de l'RCTB-1899 ens expliquen la importància d'aquesta musculatura
Afortunadament, cada vegada sentim a parlar més de la musculatura del sòl pelvià. Però, realment sabries ubicar-la al teu cos?
El sòl pelvià és un conjunt de musculatura, lligaments i fàscia que tanca la pelvis per la part de sota des del pubis fins al còccix com si es tractés d’un terra. De la mateixa manera que realitzem rutines per treballar la musculatura de les cames i els braços, no hem d’oblidar que el sòl pelvià és un conjunt de músculs com qualsevol altre. Per tant, si aquesta musculatura es troba debilitada o s’atrofia pot provocar dolors i diferents patologies. Tot i que la majoria dels cops se l’associa només amb la continència urinària, aquesta musculatura és imprescindible per a moltes funcions corporals:
- Suport visceral: sobre aquesta musculatura descansen els òrgans de la cavitat abdominal com per exemple la bufeta, els òrgans reproductius i el recte.
- Continència: és imprescindible un bon to muscular per assegurar la continència urinària i fecal.
- Reproductora: formarà part del canal del part en el moment del naixement.
- Respiratòria: treballa en sinergia amb el diafragma toràcic i orofaríngic en els moviments d’inspiració i espiració durant la respiració.
- Sexuals: Participa en la resposta sexual.
- Estabilitat: la musculatura del sòl pelvià treballa en sinergia amb els músculs abdominals i espinals profunds donant estabilitat a la pelvis i a la columna vertebral.
Quan el to d’aquesta musculatura es debilita poden aparèixer patologies molt habituals com per exemple la incontinència urinària durant un esforç, dolors durant la regla, disfuncions sexuals i dolors lumbars. Hem de tenir en compte que per molt que aquestes patologies ens resultin familiars i formin part del dia a dia de molta gent no són normals, ni de cap gènere, ni de l’edat. Encara que siguin molt habituals no és normals patir-les. Tendim a confondre el que és habitual amb la normalitat.
La fisioteràpia és una ciència que està en plena expansió i que treballa per trencar aquest paradigma de normalitat establerta. El fisioterapeuta es l’encarregat de fer el tractament mitjançant tècniques de teràpia manual i la pauta d’exercicis en funció de com necessitis potenciar el sòl pelvià. Si algú del teu voltant o fins i tot tu mateix/a sents que tens alguna d’aquestes disfuncions, no dubtis en acudir al servei de FisioSalut del club i demanar consells.