La importància del treball mental en el Tennis

La importància del treball mental al Tennis
30/05/2024

El treball mental s'exercita al dia a dia, les rutines de treball que s'estableixen quant a fortalesa mental es fan de manera diària. És un aspecte en què s'hauria d'incidir des d'edats primerenques, de manera suau i amb rutines senzilles per quan s'arribi a l'adolescència, aquests hàbits estiguin adquirits als entrenaments i la competició.

Considero molt important que el psicòleg, a part de la formació i experiència, conegui l'esport. Ha de parlar a l'esportista en el vostre idioma. El tennista necessita que li entengui els seus problemes i l'ajudi a solucionar-los i per això conèixer l'esport marca la diferència.

En el cas de l'esport individual, com passa al tennis, l'entrenador també és qui treballa l'aspecte mental, ja que els jugadors no solen viatjar amb el psicòleg. Cada entrenador i psicòleg té els seus mecanismes.

Un jugador és millor per moltes raons que engloben tots els aspectes. Les raons són tant físiques com tennístiques i, per descomptat, mentals. Els millors ho tenen tot i la part mental està molt desenvolupada. Quan parlem dels tennistes a nivell mundial, l'aspecte mental marca la diferència. Els que són a dalt al rànquing, ho estan perquè en l'aspecte mental també són millors.

Cal treballar el llenguatge corporal perquè és molt important controlar-lo i més en moments de tensió. Els jugadors mentalment forts no solen mostrar debilitat quan es troben en una situació difícil. Quan un tennista coneix perfectament els moments mentals al tennis i els ha treballat des de les etapes inferiors, és quan sap reaccionar i se sobreposa a aquells moments que estan escrits al nostre esport.

Evidentment ni és fàcil ni sempre se'n surt victoriós, però és el camí que et donarà més resultats positius. Coneixe'ls i entrena'ls.

Dr Àngel Ruiz Cotorro