Celebrat el II Congrés de l'Associació de Col·leccionistes de Tennis d'Espanya (ACTE)

23/05/2024

En un dels actes commemoratius del 125 Aniversari del RCTB-1899, l'Associació de Col·leccionistes de Tennis d'Espanya (ACTE) va celebrar el dissabte 18 de maig el segon Congrés a les nostres instal·lacions. El president de la Reial Federació Espanyola de Tennis, Miguel Díaz, va inaugurar la jornada, acompanyat de la vicepresidenta esportiva del RCT Barcelona-1899, Sònia Roig; el president de la Federació Catalana de Tennis, Jordi Tamayo; i els cofundadors de l’associació Juan Burges i Igor del Busto.

Més de 30 membres de l'ACTE van assistir al Congrés on es van desenvolupar diverses ponències. La jornada es va obrir amb una ponència de David Castelló sobre totes les raquetes utilitzades per Rafael Nadal al llarg de la carrera. Tot seguit, Igor del Busto va exposar una investigació sobre la història de les raquetes de fabricació espanyola.

Juan Burges i Miguel Labrador van debatre sobre la història d'algunes raquetes singulars, mentre que Emili Bosch va parlar sobre l'evolució de les premses que es feien servir per conservar les raquetes de fusta. També s'ha analitzat la simbologia present a les raquetes d'època, en un estudi presentat per Jaume Busoms, i Pedro Hernández va reflexionar sobre les pautes a seguir a la feina de documentació, així com mostrar de quina manera el RCT Barcelona-1899 conserva, ordena i difon el seu arxiu històric.

Durant el dinar, celebrat a Casa Arilla, els membres de l'Associació van brindar un sentit homenatge a qui fos precursor de la Escuela Nacional de Maestría de Tenis i pioner en la formació d'entrenadors a Espanya, Joaquín Moure.

El moment més emotiu ha arribat amb l'exposició del prestigiós periodista argentí Eduardo Puppo sobre la lluita pel reconeixement del número 1 mundial per a Guillermo Vilas, recollit en un documental de Netflix. Puppo va aprofitar per fer entrega d'una de les raquetes del campió argentí Manolo Orantes, un dels seus rivals de generació, complint un desig exprés com a llegat.

Una tertúlia amb el mateix Manolo Orantes i José Luis Arilla, rememorant el tennis dels anys 60 i 70 i la seva relació amb les raquetes, va ser un altre dels moments més destacats del congrés.