El Clínic instal·la una tecnologia pionera que elimina les partícules de COVID-19 de l'aire

08/04/2020

Hi ha diversos socis de l'RCTB-1899 implicats en aquest projecte: Berta Hausmann, Alberto Quintana, Albert Salvadó i Víctor Bosch

La Fundació Clínic de Barcelona ha estat el primer hospital del món en instal·lar un dispositiu UAP-V® en el seu centre hospitalari com una mesura pionera per combatre l'expansió del coronavirus i protegir els seus professionals sanitaris de possibles contagis.

Això ha estat possible gràcies a la contribució de l'empresa tecnològica d'origen barceloní Urban Air Purifier, que ha adaptat en temps rècord el dispositiu a les necessitats de la crisi sanitària actual provocada per l'expansió de l'COVID-19, i ha donat el primer dispositiu a través de la Fundació Clínic, "per posar la nostra tecnologia al servei del sistema sanitari i lluitar tots junts per frenar aquesta amenaça global", afirma Joaquín Cusí, president de l'empresa.

Urban Air Purifier fabrica equips per al filtrat i eliminació de contaminants, partícules i organismes de l'aire. Inicialment han estat dissenyats per combatre la contaminació de les ciutats, però donada la situació d'emergència van veure la necessitat d'adaptar el seu sistema de filtrat i esterilització de l'aire amb l'objectiu d'atacar directament al COVID-19. "Aprofitant la nostra tecnologia, podem definir el tipus d'element que volem eliminar amb la màxima eficiència. I a hores d'ara està clar: el coronavirus ", declara el seu enginyer cap: Alberto Quintana. "El volum d'aire filtrat per un equip UAP 2000 és equivalent a 6.600 mascaretes".

Les màquines UAP permeten absorbir amb gran força l'aire que tenen al voltant gràcies a la tecnologia patentada per Urban Air Purifier, que compta amb la certificació de Bureau Veritas. Un cop absorbit, l'aire passa per 4 capes de filtres que capten partícules (PM10 i PM 2,5), gasos (NO, NO2, Nox i CO) i compostos orgànics volàtils, per acabar creant un ambient net a una distància de 25 a 50 metres per costat -en funció del model-.

A aquesta tecnologia que purifica l'aire fins a un 98%, els enginyers d'Urban Air Purifier li han afegit un filtre HEPA-ULPA que assegura una eficiència de l'99,97% arribant fins partícules de 0,01 micres segons la norma EN1822. D'aquesta manera, tots els virus i bacteris associats a partícules quedaran capturats en els filtres de l'UAP.

Addicionalment, també s'ha instal·lat un pas amb llums ultraviolada UV-C d'ona curta per esterilitzar l'aire i anul·lar l'activitat de totes aquelles partícules retingudes en els filtres que puguin contenir bacteris i virus. La llum UV-C ataca directament l'ADN de les cèl·lules, destruint l'activitat de qualsevol tipus d'organisme. Amb aquestes innovacions els enginyers d'Urban Air Purifier asseguren que tot l'aire que surt de el nou UAP-V està lliure de partícules carregades amb bacteris i virus.

Els UAP tenen connexió remota via router que permet controlar els paràmetres de filtrat, temporitzadors, programadors, velocitat de filtrat i estat de saturació dels filtres, així com rebre informació en temps real dels nivells de qualitat de l'aire.

Per fer arribar aquests dispositius a tots els hospitals i centres sanitaris d'Espanya que ho requereixin, els responsables d'Urban Air Purifier han posat en marxa un programa de micromecenatge sota el lema #purificaelaire a través de la fundació Mi Grano de Arena (www.migranodearena.com) perquè particulars i empreses puguin col·laborar en el finançament i instal·lació d'aquestes màquines.

La instal·lació d'aquesta primera màquina a l'Hospital Clínic ha estat possible gràcies a la intermediació del Reial Club de Tennis Barcelona, ​​que va posar en contacte a UAP amb la Fundació Clínic amb la qual ja col·labora estretament fent les seves pròpies aportacions per lluitar contra la pandèmia.