Saps com afecta el fred al teu rendiment?

09/09/2020

Ara que ens endinsem cap a la temporada de fred, us deixem un article per descobrir els efectes que pateix el nostre rendiment quan fem exercici a baixes temperatures

La realització d’exercici en climes freds té una sèrie d’efectes fisiològics i patològics que poden afectar al nostre rendiment i aquests son els següents:

 

 

 

  • Sistema Cardiovascular: La primera reacció al fred és una vasoconstricció dels vasos sanguinis de la pell i els músculs de les extremitats. Això redueix el volum de sang per tal de mantenir la calor corporal. També augmenta la pressió arterial i el gast cardíac.
  • Metabolisme: L’augment del volum d’oxigen necessari per realitzar la practica esportiva, juntament amb la major utilització de greix com a substrat energètic, poden afectar al rendiment (Timmons et al., 1995, Galloway & Maughan 1997). Com a curiositat, a mesura que la temperatura exterior comença a baixar, podem experimentar calfreds, aquests, poden incrementar la nostra tassa metabòlica entre 4 i 5 vegades respecte el nostre estat bassal.
  • Hi ha canvis dintre de les fibres musculars i nervioses, que fan que els nostres músculs estiguin menys coordinats a l’hora de fer els moviments i, per tant, el nostre risc de lesió augmenta (Chen et al., 2010)
  • Les conseqüències patològiques poden ser les següents: hipotèrmia, lesions al sistema múscul-esquelètic, angines de pit, bronquitis, pèrdua de coordinació oculo-manual etc.

 

En comparació amb climes càlids, el cos té una capacitat limitada d’adaptació de l’exercici fred mitjançant estratègies d’aclimatació, a traves d’exposicions de curta o llarga durada. Aquestes estratègies poden ajudar a revertir alguns dels efectes fisiològics  comentats anteriorment (Snodgrass et al., 2007).

Tot i que investigacions recents han posat en dubte l’escalfament en ambients molt freds com a element preveniu de lesions (Long & Hopking 2009), és important invertir una mica mes del temps que solem dedicar a l’escalfament, sobretot a nivell muscular i articular, apart del metabòlic.

Sens dubte, la millor estratègia per prevenir efectes adversos en el rendiment, és la protecció mitjançant l’ajuda de roba especialitzada.

 

Ricard Cesari

Preparador físic de l’RCTB-1899