La importància de descansar per rendir millor

17/09/2020

Quan pensem en entrenar mai tenim en compte el “descans” com una part més de la nostra preparació. Està demostrat científicament que per obtenir millors resultats en el nostre rendiment necessitem aplicar correctament sessions de recuperació. Com sempre diem, és molt important posar-se en mans de professionals de la preparació física per poder aplicar correctament tots aquests conceptes. A continuació, us expliquem les claus per entendre la importància del “descans” per rendir millor

Cada vegada que realitzem exercici físic, el nostre cos rep una sèrie d’estímuls que provoquen modificacions biològiques en el nostre organisme. Aquests estímuls fan que experimentem el que es coneix com a fatiga.

Si dediquem temps i mètodes a recuperar-nos d’aquesta fatiga, i fem que l’organisme torni al seu estat normal d’homeòstasis, provocarem el que en teoria de l’entrenament es coneix com el procés de supercompensació, que no es res més que combinar estímul i descans per aconseguir un estat físic millor que l’inicial.

Si anem aplicant dosis òptimes d’estímul i recuperació, la supercompensació sempre serà positiva i, per tant, la nostra forma física anirà millorant progressivament. Per contra, si les càrregues són excessives i la recuperació incomplerta, l’únic que provocarem es una davallada del rendiment. És a dir, el descans és fonamental per seguir millorant i rendir millor.

Tenim molts mètodes per controlar les càrregues d’entrenament: freqüència cardíaca,  RPE, vatios, etc.. i per ajudar el nostre cos a recuperar-se: dormir, sauna, electroestimulació, maies compressives, rutines de recuperació activa etc.

descans

 

És molt important seguir una rutina d’hores de son i, sobretot, dormir les 8h diàries recomanades. Una restricció del son pot alterar els ritmes circadians tenint efectes metabòlics (obesitat) entre d’altres.

Com vam comentar en l’anterior article, canvis crònics en aquests ritmes circadians, estan associats amb diverses patologies com obesitat, càncer, problemes cardiovasculars o problemes metabòlics (Lamia K., 2017) (Young M., 2007) (Roennerberg et al., 2012) (Wong P et al., 2015)

S’ha estudiat els efectes d’augmentar les hores de son, alguns exemples estan a continuació:

 

  • En nedadors i jugadors de basquet, els resultats van ser millors en esprints, reacció i estat d’ànim, entre d’altres (Mah CD et al., 2011).
  • En atletes adolescents, dormir més de 8h reduïa el risc de lesió fins a un 61% (Rosen et al., 2017).

 

Ricard Cesari

Preparador Físic de l'RCTB-1899